Chci poprosit vás všechny co ještě nehlasovali, aby mi prosím hlásly na těchto odkazech:) →

Potřebujete někde hlásnout? nebo něco jiného ? Pište do →Reklamy

Hodnotím vaše blogy | Volte obrázek na červenec | Hot or Not - July

Reklamy výherců VGS:

↓↓↓
od: 08/05-2010 do: 08/07/2010

SIGOURNEY WEAVER

28. ledna 2010 v 11:49 | DominiQa |  Sigourney Weaver - Dr. Grace Augustine

Ripley (Vetřelec, Vetřelci, Vetřelec 3, Vetřelec:Vzkříšení)

Hollywoodská makropulos se narodila jako Susan Alexandra Weaver 8.11.1949 v New Yorku. Sudičky jí herectví ani moc dávat nemusely, tady zapracovaly hutné rodičovské geny.

Sigourney WeaverOtec byl totiž televizní producent a matka filmová herečka. Už odmalička rostla malá Susan jako z vody a než uplynulo patnáct let, převyšovala svojí výškou metr osmdesát většinu spolužáků z třídy i divadelního kroužku. Zhruba ve stejném věku se jí také omrzelo její rodné jméno a tak se sama překřtila na Sigourney podle oblíbené postavy z oblíbeného románu Velký Gatsby. Skrz několik prestižních škol, například Yale, kde chodila do stejné třídy s jistou Meryl Streep a přátelství s vlivnými scénáristy se probila až do prestižních broadwayských představení a během druhé poloviny sedmdesátých let nasbírala mnoho vavřínů, zkušeností i cen.

Ve filmu se poprvé mihla jako nová přítelkyně Woodyho Allena v jeho legendární neuróze Annie Hall, velkým startem pro ní byl až Vetřelec, gotický sci-fi horor, kde se z vedlejší role probila až k poslední přeživší vesmírné lodi Nostromo, aby v závěru filmu svedla souboj s krvelačným monstrem. Film se stal její hereckou alfou a omegou, v průběhu celé své následující kariéry se s Vetřelcem potkala ještě třikrát (1986,1992,1997), přežila bez problémů i svojí filmovou smrt a stala se zřejmě první skutečnou akční hrdinkou.

Vedle Vetřelce se díky svému nemalému vzrůstu a silnému hereckému projevu uplatnila především v rolích samostatných a neústupných žen. Už od začátku byla více než rovnocennou partnerkou velkým hereckým hvězdám jako Mel Gibson (Rok nebezpečného života), Gérard Depardieu (1492) nebo Michael Caine (Půlměsíční ulice). Největšího samostatného úspěchu dosáhla v autobiografickém dramatu Gorily v mlze, kde si zahrála ochránkyni ohroženého druhu goril a vědeckou legendu Diane Fossey. Vedle náročnějších partů se nebála ani komediálních rolí, jako byli třeba Krotitelé duchů I a II, Jedna nebo dvě ženy, Podnikavá dívka, Dave nebo z poslední doby Galaxy Quest a dokonce ani záporných rolí ať už to byla téměř hororová pohádka Sněhurka z roku 1997 (natáčená u nás) nebo romantická komedie Před svatbou ne!

Sigourney Weaver není typickou hollywoodskou hvězdou, přesto už více než dvacet let patří k nejvyšším stálicím. Ačkoli se o Oskara jen třikrát nominačně otřela, patří k velkým oblíbencům kritiků díky svému zajímavému a výraznému hereckému projevu. Patří i mezi miláčky diváků, není však pravou celebritou. Její tvář se v bulváru téměř neobjevuje - především díky klidnému manželství s filmovým chlápkem pro všechno, Jimem Simpsonem, se kterým jsou už dvacet let.

Výběrová filmografie
1977 - Annie Hall
1978 - Madman
1979 - Vetřelec (Alien)
1981 - Očitý svědek (Eyewittness)
1983 - Rok nebezpečného života (The Year of Living Dangerously)
1984 - Krotitelé duchů (Ghost Busters)
1985 - Jedna nebo dvě ženy (Une femme ou deux)
1986 - Vetřelci (Aliens)
1986 - Půlměsíční ulice (Half Moon Street)
1988 - Gorily v mlze (Gorillas in the Mist)
1988 - Podnikavá dívka (Working Girl)
1989 - Krotitelé duchů 2 (Ghost Busters 2)
1992 - Vetřelec 3 (Alien 3)
1992 - 1492: Dobytí ráje (1492: Conquest of Paradise)
1993 - Dave
1994 - Smrt a panna (Death and the Maiden)
1995 - Vraždy podle předlohy (Copycat)
1997 - Ledová bouře (The Ice Storm)
1997 - Sněhurka: Příběh hrůzy (Snow White: A Tale of Terror)
1997 - Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection)
1999 - Galaxy Quest
2001 - Před svatbou ne! (Heartbreakers)
2002 - Cucák (Tadpole)
2004 - Vesnice (The Village)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama